Stäng

Detta är den utskriftvänliga versionen av artikeln.Välj Skriv ut i din webbläsare för att inleda utskrift.(Detta meddelande skrivs ej ut)

Publicerad 11 oktober 2012 Uppdaterad 11 oktober 2012
Olof Engfedt, Annika Stark, Jenny Schillén och Karin Holdar värmer upp inför kvällens repetition med Roslagens vokalensemble.

Olof Engfedt, Annika Stark, Jenny Schillén och Karin Holdar värmer upp inför kvällens repetition med Roslagens vokalensemble. Foto: FOTO: MÅNA J ROOS

Kör testar gränserna

Gamla sånger i ny tappning fyller Elimkapellet på lördag. Då ger Roslagens vokalensemble konserten Förändelse.

  • Niclas Blomquist repeterar inför konserten Förvändelse, som framförs i Elimkapellet på lördag.
  • Emma Anstey tycker om att arbeta med Roslagens vokalensemble. – Det är duktiga sångare, man kan hålla ett högt tempo.

Emma Anstey samlar sina körmedlemmar i en cirkel och värmer upp med diverse övningar. Armar svänger, muskler mjukas upp och röster rör sig i olika skalor. Det är torsdag kväll och repetition med Roslagens vokalensemble i musikskolans orkestersal inför den kommande konserten. Programmet har fått titeln Förändelse.
– Det är musik som på olika sätt överbryggar genrer och framförs i någon annan genre än originalet, säger körledaren Emma Anstey.

Hög kvalité
Roslagens vokalensemble bildades av Karin Eklundh för några år sedan med ambitionen att skapa en kör med hög musikalisk kvalitet. Numera varvar Karin Eklundh och Emma Anstey uppdraget som körledare. Emma Anstey trivs med ensemblen.
– Det är duktiga sångare i kören. Och de är öppna för alla konstiga idéer, säger hon.

Pseudo-Yoik
När uppvärmningen är klar inleder hon kvällens repetition med Pseudo-Yoik, en annorlunda jojk som rör sig mellan olika takter.
– Tonmässigt sitter det rätt bra, säger Emma Anstey, när kören tagit sig igenom jojkens vindlingar.
Vid konserten får Pseudo-Yoiken sällskap av ytterligare en jojk i programmet, som också innehåller en provkarta på olika sätt att framföra Trollmors vaggvisa.
– Vi gör fyra olika versioner, med tidstypiska sätt att göra vaggvisan på, säger Mats Ljunglöf, som är ordförande i kören.

Spännande program
Han beskriver konsertprogrammet som varierat. Och spännande.
– Det är etablerade sånger i ny tappning, med både klassisk och nyare musik. Hösten är ju en förändringens tid, då passar det bra med förändelser, säger Mats Ljunglöf.
– Det är svåra, men spännande låtar. Jag tycker om att jobba med olika genrer, det ger en stor bredd för publiken, fortsätter han.

Svåra taktarter
Sedan starten har Roslagens vokalensemble framträtt vid ett flertal konserter. Den här gången ges programmet i Elimkapellet, där kören har sjungit förut.
– Det går att skapa en närhet och värme där, det är väldigt roligt, säger Mats Ljunglöf.
Emma Anstey är nöjd med den första genomgången av den komplicerade – och väldigt läckra – Pseudo-Yoik. Men svårt är det.
– Jag hade fullt upp med taktarterna, säger en av körmedlemmarna.

En gång till
Emma Anstey bläddrar i nothäftet och tar om jojken en gång till. Det är ett par repetitioner kvar innan kören ska släppa loss sina Förändelser i Elimkapellet. Hon ser förtjust ut när hon beskriver programmets breda mix.
– Det är roligt att testa gränserna.

Stäng