Stäng

Detta är den utskriftvänliga versionen av artikeln.Välj Skriv ut i din webbläsare för att inleda utskrift.(Detta meddelande skrivs ej ut)

Publicerad 11 september 2008 Uppdaterad 20 april 2010

Roslagen ska sjunga ut

Körer är Karin Eklundhs passion. I somras flyttade hon från Uppsala till Ununge, i höst drar hon igång den nya kören Roslagens vokalensemble. - Jag blir alldeles lycklig när jag tänker på det.

Körledaren Karin Eklundh bubblar av entusiasm när hon berättar om sitt arbete. Om körerna, som ligger henne så varmt om hjärtat. Och om musiken, som gärna får spänna över vida fält och bjuda på tvära kast.
- Körer är ett så fantastiskt instrument, så dynamiskt och levande. Det är underbart att kunna göra musik med allt från det mest sköra och känsliga till det som är brutalt och kraftfullt.

Karin Eklundh bestämde sig tidigt för musiken. Hon är uppvuxen i Göteborg och flyttade till Rättvik i tonåren. Där mötte hon folkmusiken i form av gruppen Fjedur.
- Jag fick kontakt med dem och blev så småningom erbjuden en plats i gruppen. Vi spelade mycket och jobbade också med körer och jag kände att det var min grej. Det blev mitt språk.

Hon utbildade sig på Musikhögskolan och har varit verksam i Uppsala i många år som sånglärare och körledare, bland annat för damkören La Cappella som är knuten till universitet. I somras flyttade hon till Ununge, men har fortfarande kvar en fot i Uppsala, med jobb två dagar i veckan.

Nu arbetar hon på kulturskolan i Norrtälje en dag i veckan. Dessutom tänker hon dra igång Roslagens vokalensemble, en ny kör med hög ambitionsnivå.
- Den ska ha en hög musikalisk nivå och vi ska jobba med ganska krävande nutida musik. Det får gärna vara tvära kast, med både musik från Haiti och svensk folkmusik, all musik som är utmanande för rösten och sinnena. Jag vill arbeta med allt från det enkla till det allra svåraste.

Karin Eklundh räknar med 16-20 sångare i den nya kören.
- Idealet är att ha lika många män som kvinnor. Det finns en enorm skatt av musik för blandade körer.

Hon har annonserat efter medlemmar, lagt ut krokar på olika håll och ska träffa sökande till kören den här veckan. Sedan sparkar arbetet i gång nästa torsdag.
Förhoppningen är ett första framträdande i slutet av november eller början av januari.
- Det beror på om kören blir komplett från början. Det är alltid svårare att hitta män än att hitta kvinnor.

Karin Eklundh
Ålder: 46 år.
Bor: I Ununge.
Familj: 16-årig son. Sambon Björn Ahlsén.
Gör: Körledare och sånglärare. Utsågs till Årets Körledare 2006.
Fritid: Försöker njuta och ha det gott. Dricker vin, äter popcorn och ser på tv.
Läser: Älskar skönlitteratur, en annan passion förutom musiken. Gärna böcker om själen och det inre.
Ser på tv: Gärna ”Mia och Klara” eller bra filmer. Blir galen av skräp.
Lyssnar på: Helst soft musik, både klassiskt, jazz och soul. ”Det är musik som gör mig lugn.”
Aktuell: Startar Roslagens vokalensemble.

Stäng