Stäng

Detta är den utskriftvänliga versionen av artikeln.Välj Skriv ut i din webbläsare för att inleda utskrift.(Detta meddelande skrivs ej ut)

Publicerad 8 december 2008 Uppdaterad 19 april 2010

På väg mot nya musikaliska höjder

En glad och professionell utmaning. - Det är precis så jag vill att det ska vara, säger körledaren Karin Eklundh om sin nystartade kör Roslag­ens vokalensemble.

Jag vill känna att jag leeeeever.....
Tonerna från Gabriellas sång ur filmen ”Så som i himmelen” kastar sig ut i vintermörkret. I Roslagens vokalensembles version låter det sprött och starkt på samma gång. Att sången finns med i   repertoar är inte en slump. Grundaren Karin Eklundh arbetade med skådespelarkören i Kay Pollacks film från 2004. En film där en nystartad kyrkokör får bybor att ta sina liv på glatt allvar. Samma allvar har musiken och framför allt körmusiken för Karin Eklundh och hennes körmedlemmar. En av dem är sångerskan Ulricha Hoffman.
När jag hörde om den här kören kände jag att det passade mig. Framför allt att den inte är så stor och för att det är en rolig repertoar. Sen är det roligt att få arbeta med Karin, säger hon.

Kören startades i september och saknar fortfarande några tenorer. När de är på plats kommer den att bestå av åtta män och åtta kvinnor. Karin Eklundhs mål för vad de ska åstadkomma tillsammans är höga.
Jag tänker mej ett högt repetitionstempo och en ordentligt hög musikalisk nivå, säger hon.
 

Hon är van att arbeta på hög nivå sen tidigare. Damkören La Capella, som hon leder i Uppsala, har blivit utsedd till världens tredje bästa damkör, själv blev hon 2006 utsedd till årets svenska körledare. Hennes viktigaste vapen för att nå dit hon vill är att få deltagarna att känna glädje.
 Gruppdynamiken påverkar mycket hur det låter. En spänd, rädd kör är dömd att misslyckas.
Glädjen och den musikaliska nivån ger tydliga avtryck i den blandade repertoar som Roslagens vokalensemble arbetar med. Koraler, klassiska verk och nyskrivet blandas om vartannat.
 Det är roligt att jobba med nyskrivet. Men det krävs sångare som är röstmässigt duktiga.

Hon ser kören som ett musikaliskt utrycksmedel. Ett medel sammansatt av otaliga små bitar som tillsammans blir en lockande helhet.
 Man kan tänka sig kör­en som ett instrument. Jag gillar det sättet att arbeta. Klanger, intonationer, att föra sig sceniskt. Härligt.
Nu närmar sig premiäruppträdandet på Nyårsdagsgalan ”Stjärnklart” . Ulricha Hoffman ser fram mot det.
 Hoppas att det kommer mycket folk och att de är nyfikna både på hela galan och på oss.

Stäng