Stäng

Detta är den utskriftvänliga versionen av artikeln.Välj Skriv ut i din webbläsare för att inleda utskrift.(Detta meddelande skrivs ej ut)

Publicerad 3 april 2009 Uppdaterad 19 april 2010

Premiär med kör som vill berusa

I höstas drog körledaren Karin Eklundh igång Roslagens vokalensemble. På söndag ger de premiärkonserten ”Berusa er!” i Rodenkyrkan. - Det ska bli jättekul att ställa sig på scenen.

Romantiskt. Brutalt. Skört. Lekfullt.
Karin Eklundh har satt ihop ett program med många tvära kast till Roslagens vokalensembles program ”Berusa er!”.
Tanken var att välja musik som jag tycker är kul, säger hon.
Men det finns också en tråd som håller ihop programmet.
Det gemensamma är att det är texter som berör, meningsfulla texter som rör det existensiella. Jag väljer gärna sånger som har en viktig text, det tillför mycket.
Hon bläddrar i sin pärm och ger en del exempel. Den vackra ”Peace, I Leave with You” av Knut Nystedt, Stings ”Fragile”, om det sköra i oss och ”Warning to the rich”, med text ur Bibeln. Brutal, kallar hon den.
En två tusen år gammal text som känns oerhört aktuell. Den är kraftfull och slutar med ett rent raserirop.
Titeln ”Berusa er!” kommer från en text ur Bibelns ”Höga visan”.
Den är både vacker och mustig, en väldigt fin text.

Karin Eklundh har ett långt och gediget förflutet i körsammanhang. Hon är utbildad kördirigent och sång­pedagog vid Musikhögskolan, har lett damkören La Cappella, som är knuten till Uppsala universitet, i 15 år och utsågs till Årets körledare 2006.
När hon flyttade till Roslagen förra året väcktes tanken att dra igång något nytt. En blandad kör, med både damer och herrar.
 Jag kände att det var dags för det, att det skulle vara kul att kunna botanisera fritt i den repertoaren.
Ambitionen var att det ska vara en spetskör på hög musikalisk nivå. En kör som kan göra en repertoar som inte är självklar. Det kräver sångteknik, notläsningsförmåga och goda musikaliska kunskaper.
Sagt och gjort. Karin Eklundh annonserade efter medlemmar, fick mängder av svar, framför allt från kvinnliga sångare, och höll auditions.

Nu har Roslagens vokal­ensemble 15 medlemmar. Fortfarande saknas en tenor för att kören ska bli fulltalig med 16 medlemmar. Å andra sidan finns en väntelista på kvinnosidan.
 Det är ett jättehärligt gäng. Att skapa en grupp är en process och det tar tid. Det är en väldigt spännande resa, säger hon.

Kören har varit igång sedan i höstas. Ensemblen smygstartade visserligen med ett framträdande vid nyårsgalan i Roslagsskolan, men det är nu på söndag som kören har sin verkliga premiär med två konserter i Rodenkyrkan.
 Sedan ska vi kliva fram på riktigt och börja marknadsföra oss, säger Karin Eklundh.
Hon bubblar av entusiasm när hon berättar om de planer som finns. En ljuskonsert i november, när det är som mörkast. En dialog med Mallet Jazz, som kan leda fram till en julkonsert.
Och ett körprojekt tillsammans med folkmusikgruppen Sarek. Stina Engel­brecht, som är låtskrivare och sångerska i Sarek, bor sedan några år tillbaka i Norrtälje och är medlem i Roslagens vokalensemble.
 Det är väldigt kul, jag har inte varit med i den här typen av ensemble tidigare. Det är roligt att prova musik som man inte gör annars.
Sarek har startat projektet ”Magiska toner” tillsammans med körledaren Hartvig Gjesdahl, som skrivit körarrangemang till Sareklåtar. Tanken är att resa runt och jobba med olika körer runt om i landet, bland annat Roslagens vokalensemble.
 Jag hoppas det. Det som är speciellt här är att det är en blandad kör, säger Stina Engelbrecht.
Men först väntar söndagens konserter i Rodenkyrkan.
 Det känns bra att det är en lite mindre lokal, där man kan få närkontakt. Det ska bli jättekul att stå på scenen, säger Karin Eklundh.

Stäng