Stäng

Detta är den utskriftvänliga versionen av artikeln.Välj Skriv ut i din webbläsare för att inleda utskrift.(Detta meddelande skrivs ej ut)

Publicerad 15 mars 2010 Uppdaterad 19 april 2010

Lyckad kombination av jazztoner och körsång i Rodenkyrkan

Skickligt, levande och känslostarkt. Roslagens vokalensemble och Mallet Jazz Quartet fyllde Rodenkyrkan med en lyckad blandning av folktoner, jazz och mörka Lorcadikter.

 

Det börjar mjukt. Tommy Johnson sveper igång konserten med stillsamma toner på kontrabas, samtidigt som kören tågar in och framför folktonsjazziga Visa om Torn Erik. En vemodig, vacker och vilsam öppning.
Sedan fortsätter Roslagens vokalensemble och Mallet Jazz Quartet att blanda folktoner, jazz, haitisk musik och Lorcadikter i ett rikt och varierat konsertprogram.
Karin Eklundh startade Roslagens vokalensemble hösten 2008 med ambitionen att skapa en spetskör med hög musikalisk kvalitet. Det är bara att konstatera att hon har lyckats. Roslagens vokalensemble imponerar med sin skicklighet och sin förmåga att växla mellan olika genrer.
Söndagens konserter i Rodenkyrkan har tonvikt på musik som flätar ihop folktoner och jazz, med bland annat Elise Einarsdotters tonsättning av Karin Boyes dikt ”Önskan”, där Martin Wikströms vibrafon förstärker den dröjande och eftertänksamma känslan och Nils Lindberg vackra ”As You Are”.
Några av körens medlemmar svarar också för fina soloinsatser, bland annat sjunger Ulrika Karlhager två egna texter, som hon fyller med spröd skönhet.
Men den mjuka folkjazzen blandas också upp med andra genrer, som skapar kontrast i programmet. En av konsertens höjdpunkter är när kören framför en svit Lorcadikter som är laddade med starka känslor och dramatik. Rösterna stegras till skrik, som tonar över i sorgsna klanger och vävs ihop till intensiva musikaliska berättelser.
Ett annat inslag är haitiska ”Fre O”, där kören ger suggestiv klang åt textrader om hur människor gråter och vädjar om att vi ska se dem.
Mallet Jazz Quartet, som för dagen är en trio bestående av Martin Wikström, vibrafon, Tommy Johnson, bas och Martin Widlund, gitarr, svarar också för en egen avdelning i programmet, där de bland annat gör en jazzig, lekfull och läcker version av Coldplays ”Viva la Vida”.
Roslagens vokalensemble och Mallet Jazz Quartet är en lyckad kombination, där körsång och jazztoner möts och blandas till en behaglig och levande mix.
I botten finns en hoppfull ton, som fyller Rodenkyrkan med värme, inte minst när kören och musikerna avslutar med ”Bred dina vida vingar” som extranummer.
Det blir en fin slutpunkt på en högklassig konsert.
 

Stäng