Stäng

Detta är den utskriftvänliga versionen av artikeln.Välj Skriv ut i din webbläsare för att inleda utskrift.(Detta meddelande skrivs ej ut)

Publicerad 3 januari 2011 Uppdaterad 4 januari 2011

Galan en nyårskaramell

Pampigt, elegant och klassiskt. Nyårsgalan Stjärnklart gjorde en strålande comeback på Nyårsdagen, med kör, orkester och skickliga solister på scenen.

  • Donald Perry och Stephanie Lippert sjöng duett i musik ur Glada Änkan och ur Porgy and Bess.
Foto: Bo Åhs

Det har gått två år sedan den förra nyårsgalan på Roslagsskolan och visst är det en efterlängtad återkomst inför en i stort sett fullsatt aula.

Producenten Karin Sahlin har sagt att hon vill skapa en gala med mycket feststämning. En uppklädd, glittrig nyårskaramell med hög musikalisk kvalitet.

Det har hon lyckats med.

Salongsorkestern slår an tonen direkt med den sprittande ouvertyren ur Franz von Suppés Lätta kavalleriet. Det är elegant, sprudlande och medryckande.

Sedan fortsätter galan med ett program som mixar gospel, wienervals, opera, Abba och romantisk bröllopsmusik till en högklassig konsert.

Tillsammans med Roslagens vokalensemble sveper orkestern in publiken i en mjukt svävande An Der Schönen Blauen Donau innan det är dags för solisten Stephanie Lippert att presentera sig på hemmaplan.

Hon är uppvuxen i Norrtälje och går sedan några år tillbaka på operahögskolan i Köpenhamn. Nu visar hon vilken fantastisk röst hon har i en mjuk och sorgsen aria av Puccini, romantiska duetter med gospelsångaren Donald Perry och den välkända Habaneran ur Carmen, som hon laddar med lekfull dramatik.

Stephanie Lippert imponerar, det blir spännande att följa hennes framtid i operavärlden.

Nyårsgalan innehåller många fina inslag. Roslagens vokalensemble, som leds av Karin Eklundh, visar sin bredd med finstämda Peace I leave with you, en svensk polska, jazziga toner och modernt klingande 1500-talsmusik. Andra pärlor är Donald Perrys och Ellinor Videfors duett i bröllopsmelodin When you tell the world your mine, Ellinor Videfors hyllning till vinterskärgården och Christian Ericssons mjuka violinsolo i den vemodstyngda musiken ur ”Schindlers list”.

En livfull champagnegalopp och O, helga natt som allsång ger också lyster åt galan, som avslutas med mer wienervals och Happy new year som extranummer.

Det är en passande slutpunkt på en lyckad konsert. Nu är det bara att hoppas på en fortsättning nästa nyår.

Stäng